Når du køber ny computer

Du har lige besluttet dig for at købe en ny computer. Den gamle er blevet for langsom, Netflix filmen hakker og Autodesk fryser gang på gang. Værst, du bliver ved med at dø i Counter-strike, fordi grafikkortet ikke længere kan klare mosten. Betyder det så at du skal købe en helt ny computer?

Måske, måske ikke.

Måske kan den opgraderes

Det første, du skal afgøre er, om den evt. kan opgraderes. En opgradering kan nogle gange skrue nogle år tilbage for din gamle computer. At forny et par PC komponenter kan gøre din computer så ny og frisk som et forårs lam. Det kræver dog at du er i stand til at finde ud af, hvilke komponenter der gør din gamle maskine langsom.

Det er ikke raketvidenskab. Har du leget med Lego som barn, kan du nok sagtens finde ud af det også.

RAM

Random Acces Memory. RAM er en af de typiske flaskehalse. Når programmer og apps bliver opdateret, bliver de typisk større og får flere eller udvidede funktioner.  Og det kræver mere hukommelse.

RAM er computerens arbejdshukommelse. Når du bruger et program, bliver en del af det indlæst i computerens RAM, ellers ville det gå for langsomt. Når programmerne bliver større, er det kun en mindre del som indlæses i RAM’en, og så fungerer de dårligere. De bliver langsommere eller kan helt fryse.

De fleste computere, bærbare som stationære, har plads til mere RAM. Er der ikke et ledigt slot, skal du evt. udskifte en alle af de eksisterende blokke for større blokke. Fx erstatte de 2x2GB med 2×4 eller større endda. Det er vigtigt, at de er af samme, eller kompatibel type.

Kan ikke altid lade sig gøre

I princip, ja. I praksis, måske. Det er bundkortet og BIOS’en (ROM) som bestemmer om, og hvor meget du kan opgradere RAM’en med. Bundkortmanualen vil røbe det. BIOS’en kan eventuelt opdateres til at acceptere mere RAM, men det kan bundkortet ikke. Styresystemet kan også sætte grænser for RAM men de nyeste 64bit styresystemer har ikke længere disse begrænsninger.

Skift harddisken ud

Den gamle slags harddiske er mekaniske vidundere. De kører med knap 10.000 omdrejninger pr. minut, og holder i 10 år eller mere. Selv om de indeholder mekaniske dele som kuglelejre, er de nogle af de sejeste PC komponenter. Det kan du ikke regne med at de nye SSD (solid state disk) også kan klare. Selv om de ikke har bevægelige dele, lever de ikke så længe. Men de er meget hurtigere end de gamle diske. Ved at skifte fra SATA til SSD harddisk bliver din computer meget hurtigere.

Også grafikkortet kan evt. opgraderes, men kun hvis computeren har et dedikeret grafikkort frem for en integreret grafikchip.

Læs mere om de forskellige komponenter på Gables.dk – som er ekspert i Computer udstyr.